Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pašeráci lidí stále více využívají sociální sítě, uprchlíkům nabízejí imigrační balíček

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Brusel - Převaděčství se letos stalo na jednu z hlavních priorit evropské policie. Pašeráci lidí se při vyhledávání zákazníků čím dál více spoléhají na internet, zejména na facebook. Loni bylo zaznamenáno 1150 podezřelých účtů na sociálních sítích. Oproti 148 účtům v roce 2015 jde tedy o ohromující nárůst.

Problematikou se zabývá Evropské centrum proti pašování migrantů (EMSC), které působí při Europolu. "Na sociálních sítích je propagováno široké spektrum služeb od ubytování přes přepravu až po falešné osobní doklady, víza, fingované sňatky, zkrátka vše, na co si vzpomenete," sdělila novinářům na Sicílii expertka Europolu Lara Alegriaová.

Některé účty na sociálních sítích dokonce nabízejí to, co jiný úředník Europolu nazývá "kompletní imigrační balíček obsahující vstup do země, trvalý pobyt, ba dokonce i pracovní povolení, fingovaný sňatek a vzdělání pro potomky". Ze služeb se na internetu nabízí v první řadě doprava - jež může zahrnovat cestu na výletní lodi, letadlem, a dokonce na nákladních lodích - a dále zprostředkování falešných osobních a cestovních dokladů.

EMSC uvádí, že pašeráci užívají jako hlavní platformu facebook, ale objevily se i přesuny k jiným poskytovatelům, například k sociální síti Telegram. Pašeráci své aktivity rovněž skrývají tak, že využívají platformy pro sdílené ubytování anebo spolujízdu.

Většina pašeráků, kteří své služby nabízejí online, sídlí v Turecku. Nicméně Europol má důkazy, že tuto aktivitu vyvíjejí i účty v Evropě, které nabízejí "vysoce kvalitní padělané evropské dokumenty" a cestu po pevnině do Evropské unie, jež v některých případech zastupuje pouze tranzitní bod na cestě do Severní Ameriky.

Některé členské státy EU začaly vyšetřovat, jestli pašeráci neplatí konzulárním zaměstnancům pracujícím v zahraničí za vydávání vstupních víz, sdělil agentuře EFE úředník Europolu. Evropský policejní úřad odmítl toto vyjádření komentovat, což odůvodnil "probíhajícím vyšetřováním".

Facebook agentuře EFE sdělil, že jakýkoli obsah týkající se pašování lidí a obchodu s nimi je v rozporu se zásadami komunity, a v případě nahlášení je odstraněn.

Témata:  uprchlíci pašeráctví Europol

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy