reklama

"Je třeba dát jasně najevo, že i když hlasujete proti něčemu, tak musíte dodržovat platné právo," uvedl Juncker s odkazem na program přerozdělení až 160.000 žadatelů o azyl nacházejících se v Itálii a Řecku,.

Zahájení takzvaného vytýkacího řízení ale nelze srovnávat se sankcemi, zdůraznil Juncker. Doufá, že řízení vůči trojici členských států nedospěje až k soudu. "Nevzdávám se naděje, že evropský duch a evropské hodnoty se nakonec prosadí," uvedl předseda Evropské komise.

Zahájení řízení mimo jiné vůči Česku oznámil v úterý ve Štrasburku komisař pro vnitro Dimitris Avramopulos. Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že Česko bude důsledně bránit své rozhodnutí nepodílet se na systému kvót. Polská vláda dala najevo hájit se před Soudním dvorem EU a šéf maďarské diplomacie označil postup EK za vydírání.

Jednorázový dvouletý program má být splněn letos v září, ale doposud si unijní státy celkem převzaly necelých 21.000 osob, takže závazky plynoucí ze sporného systému přerozdělování migrantů zjevně neplní nejen Česko, Polsko a Maďarsko. Avramopulos ale v úterý zdůraznil, že tyto tři členské země "neudělaly vůbec nic už déle než rok".