Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řízení vůči ČR kvůli kvótám není sankcí. Tady jde o dodržení evropského práva, tvrdí Juncker

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Štrasburk - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes v europarlamentu komentoval řízení s ČR, Polskem a Maďarskem kvůli nedodržování uprchlických kvót. Řekl, že nejde o sankce a že Evropská komise neměla jinou možnost, protože tyto státy porušily unijní právo.

"Je třeba dát jasně najevo, že i když hlasujete proti něčemu, tak musíte dodržovat platné právo," uvedl Juncker s odkazem na program přerozdělení až 160.000 žadatelů o azyl nacházejících se v Itálii a Řecku,.

Zahájení takzvaného vytýkacího řízení ale nelze srovnávat se sankcemi, zdůraznil Juncker. Doufá, že řízení vůči trojici členských států nedospěje až k soudu. "Nevzdávám se naděje, že evropský duch a evropské hodnoty se nakonec prosadí," uvedl předseda Evropské komise.

Zahájení řízení mimo jiné vůči Česku oznámil v úterý ve Štrasburku komisař pro vnitro Dimitris Avramopulos. Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že Česko bude důsledně bránit své rozhodnutí nepodílet se na systému kvót. Polská vláda dala najevo hájit se před Soudním dvorem EU a šéf maďarské diplomacie označil postup EK za vydírání.

Jednorázový dvouletý program má být splněn letos v září, ale doposud si unijní státy celkem převzaly necelých 21.000 osob, takže závazky plynoucí ze sporného systému přerozdělování migrantů zjevně neplní nejen Česko, Polsko a Maďarsko. Avramopulos ale v úterý zdůraznil, že tyto tři členské země "neudělaly vůbec nic už déle než rok".

Témata:  Jean-Claude Juncker Evropská komise (EK) EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy