Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požár v londýnském výškovém domě ovlivnila i politiku, dohoda o vládě se odkládá

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Kvůli požáru výškového domu v Londýně, při němž zahynulo nejméně šest lidí, se dnes neočekává podpis dohody o podpoře britské menšinové vlády.

BBC to oznámily zdroje ze severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), která vyjednává s Konzervativní stranou premiérky Theresy Mayové o podpoře jejího menšinového kabinetu.

Obě strany jsou blízko kompromisu, ale kvůli londýnskému požáru by dnes bylo podle zdrojů BBC oznámení dohody "nevhodné". Podle nich by mohla být odložena až do příštího týdne. Nyní obě strany dokončují podmínky dohody po úterním setkání premiérky Mayové s předsedkyní DUP Arlene Foster.

Přes 50 lidí bylo dnes při požáru zraněno. "V tuto chvíli můžeme potvrdit šest obětí na životech v důsledku požáru v Severním Kensingtonu," uvedla londýnská policie na twitteru. "Toto je velmi raná fáze vývoje a očekáváme, že toto číslo poroste," uvedla policie.

Hasiči požár ještě před polednem stále neměli zcela pod kontrolou. Jeho příčina zůstává neznámá a mluvčí londýnských hasičů vyzvala, aby se o ní nespekulovalo.

Budova postavená v roce 1974 byla v letech 2014 až 2016 renovována. Londýnský starosta Sadiq Khan však připustil, že v příštích dnech vyvstane mnoho otázek ohledně příčiny tragédie. Britská policie vyzvala všechny občany, aby se této oblasti severozápadně od Hyde Parku vyhnuli.

Témata:  požár výškové budovy v Londýně Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy