Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA bojuje proti Islámskému státu? To je lež, ozývá se z Blízkého východu

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Teherán – Spojené státy jsou teroristická země, takže není šance na normalizaci našich vztahů. Právě to vzkazuje nejvyšší duchovní vůdce Íránu ajatolláh Sajjid Alí Chameneí. Jeho slova cituje stanice Al Jazeera.

Íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí obvinil Spojené státy z nestability na Středním východě a řekl, že boj Washingtonu proti Islámskému státu je „lež“.„Vy [USA] a vaši agenti jste zdrojem nestability na Středním východě. Kdo vytvořil Islámský stát? Amerika. Americká tvrzení o boji proti Islámskému státu jsou lež,“ řekl Chameneí v pondělí na setkání s vysokými íránskými úředníky.

Irán a Spojené státy omezily diplomatické styky krátce po íránské islámské revoluci v roce 1979 a nepřátelství vůči Washingtonu je od té doby silné právě i mezi zastánci Chameneího v Íránu.

Chameneí od začátku ramadánu učinil několik prohlášení, ve kterých odsuzoval Spojené státy. Americký prezident Donald Trump se od svého nástupu do úřadu také pravidelně navážel do Íránu, což naznačuje, že nenaváže na pokusy předchozí administrativy vedoucí ke sblížení s Teheránem.

Íránský vůdce obvinil Spojené státy a jejich regionálního spojence - Saúdskou Arábii, že financují radikální skupiny, včetně IS, který ve středu v Teheránu při útoku zabil 17 lidí .

To íránský prezident Hassan Rúhání, který je více nakloněný otevírání se světu, odsoudil útoky, aniž by ukázal prstem na jakoukoliv zemi. Prezident pragmaticky prosadil jadernou dohodu se Spojenými státy, která vedla ke zrušení většiny sankcí vůči Íránu. Dohoda ale nevedla k normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi, jak Rúhání doufal. Trump často dohodu nazývá „jedním z nejhorších obchodů, které kdy byly podepsány“ a řekl, že ji Washington přezkoumá.

Chameneí však uvedl, že Írán nemá v úmyslu normalizovat vztahy se Spojenými státy „Americká vláda je proti nezávislému Íránu. Mají problémy s existencí Íránské islámské republiky. Většina našich problémů s nimi nemůže být vyřešena,“ cituje jeho slova polooficiální tisková agentura Fars.

Chameneího věrní, často pocházející z řad islamistů a Revolučních gard, se obávají, že by normalizace vztahů se Spojenými státy mohla oslabit jejich postavení. „Amerika je teroristická země a podporuje terorismus... proto nemůžeme normalizovat vztahy s danou zemí,“ trvá na svém duchovní.

Témata:  Írán USA Alí Chameneí U.S. ARMY Islámský stát

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy