Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schulz vyhrožuje zemím V4: Nechcete uprchlíky? Nedostanete dotace. Není to jen německý problém

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Šéf německé opozice a vůdce sociální demokracie Martin Schulz uvedl, že v případě, že bude zvolen kancléřem, bude usilovat o to, aby Evropská unie snížila dotace pro země, které nepřijímají uprchlíky. „Německo nebude akceptovat, že je zpochybňována zásada solidarity,“ vzkazuje především zemím visegrádské čtyřky někdejší předseda Evropského parlamentu.

„Se mnou jako kancléřem... nebudeme akceptovat zpochybňování principu solidarity,“ varoval Schulz v úterý podle serveru Politico. Předseda sociálních demokratů (SPD) Schulz, který je kandidátem na kancléře v zářijových parlamentních volbách, řekl, že příliv uprchlíků na kontinentu v posledních letech „není německý problém, ale výzva pro Evropu“.

Jeho komentář přichází ve chvíli, kdy Evropská komise odhlasovala zahájení řízení pro porušení práv proti České republice, Polsku a Maďarsku, tedy zemím, které nechtějí přijímat uprchlíky v rámci povinného systému kvót z roku 2015. Jeho cílem je přemístit 160.000 uprchlíků z Itálie a Řecka.

Představitelé východních členů EU, zejména maďarský premiér Viktor Orbán, opakovaně brojili proti přesídlovacímu plánu EU. V pondělí Orbán maďarskému parlamentu řekl, že jeho země „se nenechá vydírat Bruselem a dál bude odmítat povinné přemísťovací kvóty.“

Právě na jeho slova Schulz ostře zareagoval. „Pan Orbán říká, že je to německý problém,“ zlobí se Schulz. „Dovolte mi, abych to řekl naprosto jasně: Pokud jde o zemědělskou politiku, slyšíme jen ‚Ano, prosím.‘ Pokud jde o dotace, slyšíme ‚Ano, prosím.‘ A pokud jde o solidaritu v případě uprchlické politiky, je to ‚Ne, děkuji‘. To je nepřijatelné,“ vzkazuje do Maďarska německý politik.

Polsko a Maďarsko patří k největším čistým příjemcům finančních prostředků EU, zatímco Německo je naopak čistým přispěvatelem, připomíná server Politico.

Sociální demokraté v průzkumech veřejného mínění po zvolení Schulze jako kandidáta na kancléře na začátku tohoto roku posílila. Od té doby ale podpora SPD opět klesla zpět na 24 procent – a na CDU stávající kancléřky Angely Merkelové ztrácí 14 procentních bodů.

Témata:  Martin Schulz Německo uprchlíci Polsko Maďarsko Česká republika Visegradská čtyřka

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy