Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šalamounovy ostrovy mizí před očima. Pět už je pod hladinou, šest zničila eroze

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Sydney - Studie australských vědců ukázala, že v jihozápadním Tichomoří zmizelo v důsledku stoupající hladiny moře a eroze již pět ze Šalamounových ostrovů. Odborníci zkoumali 33 ostrovů a využívali mezi jným letecké a satelitní snímky z let 1947 až 2014.

Dalších šest ostrovů tohoto státu bylo erozí poškozeno tak, že na jednom z nich spláchla voda do oceánu mezi lety 2011 a 2014 desítku domů.

"Nejméně 11 ostrovů na severu Šalamounových ostrovů v posledních dekádách buď úplně zmizelo nebo na nich postupuje silná eroze," oznámili australští vědci v sobotu. Vymílání pobřeží podle nich na dvou místech zničilo vesnice, které tam existovaly nejméně od roku 1935.

Podle OSN by kvůli změnám klimatu způsobeným lidskou činností mohly hladiny moří do roku 2100 stoupnout o půl metru až metr. Podle nedávné studie amerických vědců by to mohlo být i 1,5 metru. V oblasti Šalamounových ostrovů, v jejichž čele stojí guvernér reprezentující britskou královnu, je nárůst hladiny moře podle australské studie třikrát vyšší než je světový průměr.

Témata:  globální oteplování moře

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy