Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asadova armáda nasadila bombardéry, bojuje se o vesnici Chán Túmán

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Na severu Sýrie se vedou těžké boje o strategickou vesnici Chán Túmán poblíž Halabu. Tu ve čtvrtek dobyli islamisté a dnes oblast bombardovaly vládní letouny.

Syrská armáda bez dalších podrobností uvedla, že dnes provedla desítky leteckých útoků na "teroristické skupiny".

Na Chán Túmán útočila od pátku aliance islamistů, včetně fronty An-Nusra napojené na teroristickou síť Al-Káida. Při sobotních bojích bylo zabito 13 íránských vojáků, což je jedna z největších ztrát šíitských Íránců, kteří pomáhají režimu Bašára Asada.

Zdroj: YouTube

Írán, na něj napojené libanonské hnutí Hizballáh a Rusko vojensky podporují Asadovu vládu, zatímco Západ a arabské státy Perského zálivu poskytují pomoc různým povstaleckým frakcím.

Příměří dojednané pod záštitou OSN nezahrnuje islámské radikály. Podle radikála z An-Nusry se tito islamisté nyní snaží probojovat na jih směrem k městu Hazar, které je baštou Hizballáhu a íránských sil. Agentura Amak, blízká organizaci Islámský stát, uvedla, že IS dnes zničil zásobník plynu v poušti u Palmýry. Toto město sice koncem března dobyla zpět vládní vojska, ale radikálové z IS operují stále v jeho okolí.

Témata:  Sýrie An-Nusra Islámský stát

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy