Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vatikán zvažuje exkomunikaci katolíků napojených na mafii

Vatikán, ilustrační foto
Vatikán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Vatikán - Vatikán zvažuje vypracování doktríny ohledně exkomunikace zkorumpovaných osob a katolíků napojených na mafii. Papež František už v červnu 2014 vyloučil z církve mafiánskou organizaci 'Ndrangheta, která patří k nejnebezepčnějším skupinám organizovaného zločinu v Itálii.

Na první mezinárodní konferenci o korupci a organizovaném zločinu, která se tento týden konala ve Vatikánu, bylo pozváno 50 osob z různých zemí - prokurátorů, významných prelátů, diplomatů, vysoce postavených policistů i obětí organizovaného zločinu.

V závěrečném prohlášení tato pracovní skupina uvedla, že nastal čas, aby katolická církev vypracovala novou zákonnou doktrínu týkající se "otázky exkomunikace vztahující se na korupčnické a mafiánské skupiny", informovaly zahraniční agentury.

"Naší snahou je vytvořit právní kulturu, která bojuje proti korupci a podporuje obecné dobro," řekl agentuře AP jeden z účastníků konference, bývalý papežský diplomat arcibiskup Silvano Tomasi, který 13 let zastupoval Vatikán v pobočkách OSN v Ženevě.

Za "velmi významný signál" označil záměr Vatikánu kalábrijský generální prokurátor Federico Cafiero de Raho. "Církev tu má významnou váhu. A distancovat se od 'Ndranghety znamená izolovat ji, a to není maličkost," řekl italskému listu La Stampa. Deník La Repubblica napsal, že jde o "historický obrat", protože církev tak staví na stejnou pozici korupčníky i mafiány.

Papež František dříve označil 'Ndranghetu za příklad "adorace ďábla". Také místní biskupové exkomunikovali mafie na Sicílii nebo v Kampánii, v oblasti Neapole. Katolické církvi ale chybí právní dokument univerzální platnosti.

Papežův postoj je nicméně v rozporu s tvrdou realitou. V indexu korupce za loňský rok zařadila organizace Transparency International Itálii na 60. příčku v žebříčku 176 sledovaných zemí a území. Hůře se v západní Evropě umístilo jen Řecko.

Témata:  Papež František Vatikán mafie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.