Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nad Makarskou riviérou zuří požár, v oblasti jsou desítky českých turistů

Požáry v Chorvatsku
Požáry v Chorvatsku
Foto: Reprofoto YouTube

Záhřeb/Praha - S ničivými lesními požáry krom Portugalska už zápolí také Chorvatsko. S ohněm nad letoviskem Podgora na Makarské riviéře bojuje 200 hasičů. V oblasti je několik desítek českých turistů.

Požár vypukl kolem druhé hodiny ranní. Kromě dvou stovek hasičů se na hasebních pracích podílela také tři letadla. Kvůli silnému větru se ale po čase musela vrátit na základnu. Uzavřená pro dopravu zůstává silnice 512 mezi Makarskou a Vrgoracem. Pobřežní dálnice D8 je podle médií průjezdná.

Podle informací serveru Večernji list (VL) spálil oheň borový les i nižší podrost na výměře zhruba 250 hektarů v přírodním parku Biokovo. Hasičům se ale už podařilo zastavit šíření požáru ve směru k obcím Podgora a Tučepi.

Místním ani turistům podle VL nebezpečí nehrozí, hosté jednoho z evakuovaných hotelů se už mohli vrátit zpět.

"V tuto chvíli zjišťujeme, které cestovní kanceláře v té lokalitě mají své klienty a jak na situaci budou reagovat," řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR JanPapež. Potíže podle něj budou mít spíš Češi, kteří jsou v oblasti po vlastní ose, celkem jich může být až několik set.

Český konzul ve Splitu Juraj Varga uvedl, že se na něj v souvislosti s požárem žádný český občan o pomoc neobrátil. "O evakuovaných českých občanech nevím," řekl ČTK český konzul ve Splitu Juraj Varga. V Podgoře podle něj ale byly kvůli požáru některé domy vyklizeny. "Od včerejška od noci tam není elektrická energie," uvedl. "Ale žádný z Čechů se nám neozval, že by něco potřeboval," dodal Varga. Na místě podle něj hoří hustý les a olivovníky, do samotné Podgory se oheň nedostal.

Témata:  požáry v Chorvatsku Chorvatsko Češi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy