reklama

V nejbližších dnech se očekávají menší změny v personálním složení vlády. Philippe bude patrně znovu jmenován předsedou kabinetu. Premiér pak o státním svátku 4. července poslance seznámí s hlavním programem své vlády.

Jednoznačným vítězem voleb je hnutí Republika v pohybu (REM) prezidenta Emmanuela Macrona a spojenecká formace MoDem. Obsadí 341 křesel, tedy mnohem více než většinu, která činí 289 křesel. Macron tak získává ideální pozici pro prosazení ohlášených reforem - zákon o morálce a etice v politice, posílení pravomocí bezpečnostních složek v boji proti terorismu, zpružnění pracovního práva a posílení pozice Francie na evropské úrovni.

Parlamentní volby poznamenala rekordní neúčast voličů, která činila téměř 57 procent, což analytici vysvětlují rostoucím nezájmem občanů o politiku a také předem ohlášeným absolutním úspěchem centristů.

Pravicoví republikáni by měli mít v parlamentu 135 křesel, Socialistická strana má 43 poslanců. Nepodrobená Francie spolu s komunisty by měli obsadit 27 křesel, nacionalistická Národní fronta pak osm.