reklama

Podle berlínského policejního mluvčího ke žhářským útokům došlo na nejméně 13 místech. Postižena jsou především velká města, například Berlín, Hamburk, Kolín nad Rýnem, Dortmund, Lipsko a Brémy, ale i menší obec Bad Bevensen v Dolním Sasku.

Cílem útoků se stávaly nejčastěji kabelovody a elektricky ovládané výhybky. "V některých případech se podařilo oheň uhasit, než došlo ke škodám," uvedl mluvčí policie spolkové země Sasko. Kvůli žhářským útokům tady vzlétlo několik vrtulníků, aby pátrali po případných dalších požárech na železnici.

Operativní obranné středisko (OAZ) saské policie se už zabývá možnou souvislostí útoků s nadcházejícím summitem G20 v Hamburku. Levicoví extremisté dříve varovali, že kvůli vrcholné schůzce plánují v Německu několik "akcí".

Německé úřady předpokládají, že kromě několika tisíc demonstrantů, kteří chtějí proti akci protestovat pokojně, přiláká summit také asi 8000 odpůrců G20 ochotných sáhnout k násilí. Před týdnem kvůli tomu Německo zahájilo nárazové hraniční kontroly, které se dotknou i Česka.