Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimský imám zachránil útočníka z dodávky, zabránil davu v lynčování

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn – Jak vás již server EuroZprávy.cz informoval, muže, který zaútočil autem na dav lidí před jednou z londýnských mešit, zadrželi sami muslimové, kteří jej předali policii. Podle médií se v tu chvíli projevil jako hrdina především imám tamní mešity Mohammed Mahmoud, který zabránil davu v lynčování atentátníka.

Imám a další návštěvníci mešity ve Finsbury Park podezřelého muže chytili, když se snažil utéct, a srazili jej na zem, kde jej drželi až do příjezdu policie. Podle serveru Daily Mail to byl práce Mahmoud, který na místě uklidňoval vášně.

Duchovní apeloval na rozzlobené svědky, aby muži, který najel bílou dodávkou do davu, neubližovali. Mahmoud podle svědků opakovaně křičel: „Nebijte ho. Předáme ho policii, držte ho na zemi.“ Scotland Yard následně ocenil „zdrženlivost“ tohoto davu. 

Podezřelý muž (48) při zatčení křičel: „Chci zabít všechny muslimy – já jsem svou troškou přispěl“. Na rozzlobený dav pak křičel: „Zabijte mě, zabijte mě.“ Imám a další muslimové však lidem z davu zabránili, aby se k muži dostali a dotýkali se ho. Při incidentu zemřel jeden muž, dalších 10 ldií bylo zranněno. Všichni pocházejí z muslimské komunity. 

Toufik Kacimi, výkonný ředitel organizace Muslim Welfare House, řekl, že místní komunita je „zděšena“ nehodou a vyzval ke klidu. Poděkoval také imámovi Mohammedu Mahmoudovi, „jehož statečnost a odvaha pomohly uklidnit současnou situaci po incidentu a zabránily dalším zraněním a potenciálním ztrátám na životech“.

„Pracovali jsme po desetiletí velmi tvrdě, abychom vytvořili klidnou a tolerantní komunitu tady v Finsbury Park. Naprosto odsuzujeme jakýkoli akt nenávisti, který se snaží naše nádherné společenství rozdělit,‘ řekl pan Kacimi. „Chtěli bychom v této době požádat o klid,“ dodal.

„Je neužitečné spekulovat o incidentu. Všechny naše snahy by měly vést k zajištění spravedlnosti pro oběti a toho, že naše komunita zůstane rozmanitá, tolerantní a přátelské místo, jako je tomu teď,“ uvedl zástupce muslimů. Kacimi také uvedl, že se zástupci jeho organizace setkali s policií, zástupci města a šéfem labouristů Jeremy Corbynem, který tuto oblast zastupuje v parlamentu.

Témata:  auto vjelo do chodců před londýnskou mešitou muslimové policie Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy