reklama

Muž (48) v noci na dnešek najel dodávkou do skupiny muslimů nedaleko velké mešity na severu Londýna. Na místě zůstalo ležet deset zraněných a jeden mrtvý, i když policie zatím neví, zda jeho úmrtí souvisí s útokem. Už před činem totiž podle ní dostával první pomoc.

Muž, který dodávkou najel do davu, jednal podle ministerské předsedkyně sám. Útokem chtěl podle ní zničit svobody, které sjednocují Británii. "Jednou z těchto svobod je i svoboda vyznání," uvedla Mayová.

Na místě činu byla podle ní během jedné minuty a během osmi minut označila čin za teroristický. Mayová tak odmítla kritiku některých muslimů, že se úřady zdráhaly, na rozdíl od jiných předchozích atentátů v Británii, hned od počátku hovořit o terorismu.

Čin, který se odehrál kolem 01:20 SELČ, britská policie podle ministryně vnitra Amber Ruddové od počátku vyšetřuje kvůli podezření ze spáchání teroristického činu. Případ převzala protiteroristická jednotka. Podle britského koordinátora boje proti terorismu Neila Basua nese útok všechny známky teroristického činu.