Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teherán vyhrožuje: Raketový útok proti IS byl zároveň varováním pro USA a Rijád

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Nedělní raketový útok íránských revolučních gard na Islámský stát v Sýrii nebyl pouze odvetou za atentáty v Teheránu, ale také varováním pro Saúdskou Arábii a Spojené státy. Teherán použil střely, které mají dolet až 700 kilometrů, takže jsou schopny zasáhnout americké základny v Kataru, Spojených arabských emirátech i Bahrajnu a mohou posloužit rovněž k útoku na Rijád.

Íránský generál Ramazán Šaríf řekl, že útok nebyl určen pouze extremistům v Iráku a Sýrii, ale rovněž Američanům a Saúdským Arabům. "Některé reakcionářské země této oblasti, zejména Saúdská Arábie, pohrozily, že hodlají ohrozit bezpečnost Íránu," řekl generál.

Írán radikálům připisuje odpovědnost za útoky spáchané minulý týden v Teheránu. O život při nich přišlo 18 lidí. Podle agentury AP to byl za posledních 15 let první íránský raketový útok naměřený na jinou zemi a také první na Sýrii, kde Írán podporuje v současném konfliktu tamní vládu.

AP připomněla, že Írán je také aktérem nového diplomatického konfliktu, který vyvolala Saúdská Arábie a její spojenci s Katarem kvůli jeho údajné podpoře radikálních skupin a spojenectví s Íránem. Není také jasné, jak zareaguje Washington, když americký prezident Donald Trump Írán kritizoval za jeho raketové testy.

Revoluční gardy dnes oznámily, že rakety byly vypáleny z provincie Kermánšáh na západě Íránu, přelétly nad Irákem a zasáhly velitelské stanoviště takzvaného Islámského státu (IS) v Dajr az-Zauru, vzdálené od místa odpalu asi 600 kilometrů. Írán naposledy rakety při útoku na území jiného státu použil v roce 2001, když vyslal rakety na íránskou exilovou skupinu v Iráku.

Témata:  Írán Islámský stát USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy