Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za útoky na internetu možná bude EU uvalovat sankce

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Lucemburk - Země EU by na protiprávní činy v kyberprostoru mohly společně reagovat například uvalením sankcí. V USA i jinde se momentálně mluví o snaze Ruska prosazovat své cíle skrze různé operace na internetu.

"EU je znepokojena čím dál větší schopností a odhodláním státních i nestátních aktérů sledovat své cíle prostřednictvím nepřátelských činností v kyberprostoru," uvedli dnes ministři zahraničí EU v Lucemburku.

Zdůraznili, že státy by neměly vědomě umožňovat, aby jejich území bylo využíváno pro páchání mezinárodně protiprávních činů za využití informačních a komunikačních technologií.

Reakce EU na nepřátelské činnosti v kyberprostoru bude podle dnes přijatých závěrů schůzky využívat opatření společné zahraniční a bezpečnostní politiky, včetně opatření omezujících, tedy sankcí, pokud by byly nutné.

Ministři zdůraznili, že unie je odhodlána řešit mezinárodní spory v kybernetickém prostoru mírovými prostředky a snaží se o posilování spolupráce a snižování rizika nesprávného výkladu, eskalace a konfliktů, které mohou z incidentů v oblasti informačních a komunikačních technologií vyvstat.

Témata:  EU kybernetická bezpečnost Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy