Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za útoky na internetu možná bude EU uvalovat sankce

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Lucemburk - Země EU by na protiprávní činy v kyberprostoru mohly společně reagovat například uvalením sankcí. V USA i jinde se momentálně mluví o snaze Ruska prosazovat své cíle skrze různé operace na internetu.

"EU je znepokojena čím dál větší schopností a odhodláním státních i nestátních aktérů sledovat své cíle prostřednictvím nepřátelských činností v kyberprostoru," uvedli dnes ministři zahraničí EU v Lucemburku.

Zdůraznili, že státy by neměly vědomě umožňovat, aby jejich území bylo využíváno pro páchání mezinárodně protiprávních činů za využití informačních a komunikačních technologií.

Reakce EU na nepřátelské činnosti v kyberprostoru bude podle dnes přijatých závěrů schůzky využívat opatření společné zahraniční a bezpečnostní politiky, včetně opatření omezujících, tedy sankcí, pokud by byly nutné.

Ministři zdůraznili, že unie je odhodlána řešit mezinárodní spory v kybernetickém prostoru mírovými prostředky a snaží se o posilování spolupráce a snižování rizika nesprávného výkladu, eskalace a konfliktů, které mohou z incidentů v oblasti informačních a komunikačních technologií vyvstat.

Témata:  EU kybernetická bezpečnost Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy