Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Malijské síly zabily ozbrojence útočící na letovisko

Mali
Mali
Foto: Reprofoto Vimeo

Bamako/Praha/Brusel - Malijské jednotky zabily čtyři radikály, kteří v neděli přepadli turistické středisko poblíž metropole Bamaka. Pět dalších podezřelých bylo v této souvislosti zadrženo.

Zachránit se podařilo asi 36 zákazníků či pracovníků hotelu, uvedla dnes s odvoláním na malijského ministra bezpečnosti agentura AFP. Do boje s teroristy a do evakuace se podle generálního štábu české armády zapojili i čeští vojáci, kteří v Mali působí. K útoku se hlásí džihádisté s vazbami na Al-Káidu.

Okolnosti zadržení malijský ministr neupřesnil a nesdělil ani, zda se některým útočníkům podařilo uprchnout. Mezi zachráněnými je podle něj asi 15 Francouzů a zhruba stejný počet Malijců.

Čeští vojáci se podíleli na bojích proti teroristům i na evakuaci a záchraně lidí, řekl ČTK mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Na místo byly podle něj vyslány dva týmy rychlé reakce složené z příslušníků české jednotky, která v Mali působí. Její členové pak mimo jiné poskytovali první pomoc raněným a doprovod sanitkám.

Ozbrojenci v neděli večer přepadli letovisko Kangaba a podle aktualizovaných informací malijských úřadů zabili pět lidí. O život podle ministerstva bezpečnosti přišel klient francouzsko-gabonského původu, člověk s čínským občanstvím, Portugalec, Malijka a také malijský voják. Šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová dnes v Lucembursku uvedla, že Portugalec a Malijka pracovali pro misi EU, která pomáhá s výcvikem bezpečnostních sil v zemi.

K útoku se podle agentury AP přihlásila aliance džihádistických skupin v Mali, která má vazby na mezinárodní teroristickou síť Al-Káida. Toto uskupení vzniklo v březnu a tvoří ho tři hlavní teroristické skupiny v Mali: Murábitún, Al-Káida v muslimském Maghribu (AQMI) a Ansar Dine.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v telefonickém rozhovoru se svým malijským protějškem vyjádřil severoafrické zemi plnou podporu, uvedla agentura Reuters.

Témata:  Mali teroristické útoky v Mali

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy