Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

De Maiziére: Zkušenosti uprchlíků a vysídlených Němců se podobají

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU) přirovnal zkušenosti sudetských Němců vysídlených po druhé světové válce ze střední Evropy ke zkušenostem dnešních uprchlíků. Obyvatelé poválečného Německa podle něj na nově příchozí často hleděli jako na cizí.

Do Německa v letech 2015 a 2016 přišlo téměř 1,2 milionu uprchlíků. Po druhé světové válce muselo země střední a východní Evropy opustit 14 milionů Němců.

"Dnes si připomínáme miliony lidí, kteří po druhé světové uprchli nebo byli vyhnáni z dříve německých oblastí ve střední a jihovýchodní Evropě. Miliony lidí, kteří uprchli ze své, často zničené domoviny, do taktéž zpustošené země," uvedl de Maiziére při vzpomínce na oběti vysídlování v Německém historickém muzeu v Berlíně.

V mnoha případech po válce chyběla potřebná solidarita. "Příliš velká byla nouze, strach a obavy. Příliš často se lišila mentalita, zvláštnosti jednotlivých krajanských sdružení nebo rozdíly ve vyznání," uvedl.

Dnešní uprchlíci podle něj stejně jako vysídlení Němci přišli o vlast a prožívají smutek kvůli příbuzným, kteří zahynuli. "Také tito uprchlíci nezažívají všichni jen pomoc a podporu od různých iniciativ, spolků nebo jednotlivců, ale narážejí - a i to patří k pravdě - u části veřejnosti na odmítnutí," řekl de Maiziére. Mezi důvody odmítání zmínil například rozdíly ve způsobu života nebo náboženství.

Témata:  uprchlíci de Thomas Maiziére Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy