reklama

V rozhovoru pro švédskou veřejnoprávní televizi SVT velvyslanec mluvil o kritice kontroverzních ruských „anti-homosexuálních" zákonů před finále soutěže Eurovision Song Contest ve Stockholmu, které proběhne tento týden.

„Mohu naléhat a říct všem homosexuálům ve Švédsku a západním světem, že mohou svobodně přijít do Ruska a uvidí, že vše je naprosto mírumilovné," uvedl Tatarintsev v rozhovoru.

Rusko loni mezi Švédy vyvolalo pobouření, když schválilo kontroverzní legislativu zakazující „propagandu netradičních sexuálních vztahů". Tatarintsev ale trvá na tom, že homosexuální fanoušci Eurovize budou v Moskvě vítáni, pokud Rusko v neděli zvítězí a tak hostit další ročník mezinárodní akce.

Dodal: „Člověk by se ale pokud možno neměl líbat na veřejnosti. Zákon říká, že by se s tím neměli předvádět. Měli byste respektovat společenský řád. Každá a každý se musí rozhodnout sám za sebe, co to znamená."

Vztahy obou zemí jsou v posledních letech napjaté, s ministr zahraničí Sergej Lavrov minulý měsíc obvinil Švédsko z ochlazení vztahů a z toho, že se stále více posunuje směrem k NATO.

„Je pravda, že každá země se má rozhodnout, jak bude bránit svoji bezpečnost, ale je třeba pochopit, že když se vojenská infrastruktura blíží hranicím Ruska, budeme samozřejmě muset přijmout nezbytná vojensko-technická opatření. V tom není nic osobního, je to jen byznys," řekl Lavrov listu Dagens Nyheter.

Velvyslanec Tatarintsev však trvá na tom, že poznámky Lavrova byly nafouknuté a vytržené z kontextu. „Rusko je klidný a dobrý soused Švédska. Rusko nikdy Švédsko neohrožovalo. Poslelství bylo jen to, že mezi Švédskem a Ruskem neexistuje žádný dialog. Švédsko nemluví s Ruskem," vysvětloval diplomat. Zároveň obvinil švédská média z nespravedlivého vykreslování obrazu jeho země.

Zopakoval také ruskou kritiku norského televizního seriálu 'Occupied', který měl nedávno premiéru na švédské SVT. Klíčovým motivem série je fiktivní převzetí Norska ruskými vojsky. „To je jasný příklad rusofobie," tvrdí Tatarintsev.

Jeho slova však pravděpodobně neuklidní švédské obavy. V zemi roste podpora pro členství v NATO, která je do značné míry připisována právě obavám z potenciálně agresivního chování východního souseda.

Švédská bezpečnostní služba SAPO označila Rusko za největší bezpečnostní hrozbu v zemi. Server The Local připomíná, že v říjnu 2014 narušily cizí ponorky švédské prostor. Panovalo podezření, že byly ruské, nikdy to však nebylo oficiálně potvrzeno. Ponorky byly spatřeny ve švédských vodách nedaleko Stockholmu. V posledních dvou let byl ve švédském prostoru zaznamenán také pohyb celé řady ruských letadel.