reklama

Podle průzkumu, o kterém informovala AP, jen 18 procent Američanů sdílí Trumpův názor, že odstoupení od dohody pomůže americké ekonomice.

Podnikatel Donald Nolan z New Jersey je podle AP přesvědčen, že Trump svým rozhodnutím poškozuje pověst USA ve světě. "Žiji v místě, které je 36 stop (deset metrů) nad úrovní moře. Jestliže se rozpustí ledovce, nebude zde suchá zem. Nejste vůdčí politik, jestliže odstupujete od něčeho, k čemu se hlásí tolik ostatních zemí. Když jsem žil v cizině, dívali se na Ameriku vždy jako na první zemi na světě. Teď je toto naše postavení poškozeno," řekl.

Pařížská dohoda o ochraně klimatu si za hlavní cíl klade prostřednictvím omezení emisí skleníkových plynů udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období. USA patří spolu s Čínou k největším znečišťovatelům ovzduší na světě.

Dodržovat závazky dohody chtějí bez ohledu na Trumpa americké státy Kalifornie, New York a Washington. Tato trojice představující přes 20 procent americké populace založila v rámci USA klimatickou alianci, o členství prozatím uvažuje dalších sedm amerických států. K naplnění cílů pařížské dohody se zavázalo také více než 80 starostů velkých amerických měst, kteří se již před několika lety rozhodli společně snížit emise skleníkových plynů.