Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Etické problémy: Samořízená auta nesmějí nadřadit život jednoho člověka nad život jiného

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Berlín - Auta, která budou sama zvládat řízení za všech okolností, jsou sice otázkou přinejmenším několika příštích let, už nyní ale dopravní experti přicházejí s konkrétnímu doporučeními. Samořízené vozy podle nich nikdy nesmějí nadřadit život jednoho člověka nad život jiného, všechny musejí vnímat jako stejně cenné.

Do vývoje samořízených aut už dnes řada firem masivně investuje a na jejich příchod se připravují i vlády některých zemí. Diskutují přitom také o etických otázkách.

Těm se z pověření německého ministra dopravy Alexandera Dobrindta (CSU) věnovala i německá komise složená ze 14 odborníků. Řešila například otázku, jak má samořízené auto reagovat v momentě, kdy už je zřejmé, že nehoda je nevyhnutelná. Jako příklad může posloužit situace, kdy se auto blíží k přechodu, na němž je několik lidí. Všem se ale vyhnout nemůže, a teoreticky tak může volit, komu se vyhne, a komu nikoliv.

Podle německých expertů je nepřípustné, aby v takové situaci software auta mezi lidmi rozhodoval například na základě jejich věku, pohlaví, nebo jiných charakteristik, které bude schopen ve zlomku vteřiny posoudit. Možná by měla být naopak volba vedoucí k co nejnižšímu počtu zasažených osob.

Jasná volba musí být podle odborníků i v případě, že má autonomní vůz rozhodnout mezi zdravím lidí, životy zvířat nebo škodami na majetku. "V nebezpečných situacích musí mít ochrana lidského života vždy tu nejvyšší prioritu," konstatuje komise v doporučeních.

Mezi jejími dalšími závěry je požadavek, aby bylo v každý moment jízdy zřejmé a jasně stanovené, kdo je za řízení zodpovědný - jestli člověk, nebo počítač. Tato informace musí být i zpětně přístupná, což se může hodit například při určení zodpovědnosti po dopravní nehodě.

Témata:  auto řidiči silniční provoz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy