reklama

V Londýně by dnes mohl padnout teplotní rekord z roku 1976. Kvůli vedru dokonce organizátoři koňských dostihů v Ascotu, kterých se zúčastní i královna Alžběta II., uvolnily přísné předpisy v oblékání. V Nizozemsku, kde se rtuť teploměrů pohybuje kolem 35 stupňů, by měly teploty klesnout ve čtvrtek. Riziko vzniku požárů je v hraničních oblastech s Belgií na nejvyšším stupni.

Ve Francii tropické teploty panují od neděle a vydržet by mohly přinejmenším do čtvrtka. Především na jihozápadě, v centrální části a na východě země by dnes mohla rtuť teploměrů vyšplhat až na 37 stupňů Celsia. Úřady už zřídily bezplatnou telefonní linku pro osoby nejvíce ohrožené vysokými teplotami, především pro seniory. V Paříži a na jejích předměstích jsou otevřeny parky dvacet čtyři hodin denně, aby se mohli lidé ochladit v zeleni.

V Německu bude vlna veder kulminovat ve čtvrtek. Na jihozápadě země naměří až 38 stupňů. Odpoledne se pak na severu země budou vyskytovat silné bouřky s deštěm i kroupami. Kolem 35 stupňů se teploty pohybují také v Rakousku, tady vedra vydrží přinejmenším ještě týden. Vídeň už zakázala oblíbené grilování ve veřejných parcích. 

Portugalsko se dál potýká s lesními požáry v centrální části země, které si vyžádaly 64 mrtvých a 157 zraněných. Ve Španělsku by mohly až do neděle teploty dosahovat 40 stupňů. V italském Miláně dnes naměřili 39 stupňů Celsia. V Řecku se naopak drží teploty v červnovém průměru: v Aténách se dnes vyšplhaly na 29 stupňů Celsia.