Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vztahy mezi německými stranami CDU a CSU se vyostřují

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - V Německu vyvstala otázka, zda vládní sesterské strany dokážou vytvořit společný program pro parlamentní volby v příštím roce na podzim. Vztahy mezi Křesťanskodemokratickou unií (CDU) německé kancléřky Angely Merkelové a bavorskou Křesťanskosociální unií (CSU) jsou totiž napjatější než kdy dřív.

"Nikdy bych si nedokázal představit, že by CDU a CSU někdy mohly v tak zásadní otázce, jako byla problematika uprchlíků, přemýšlet a jednat tak odlišně," řekl v rozhovoru s týdeníkem Der Spiegel ministr dopravy a jeden z předních představitelů CSU Alexander Dobrindt.

Zatímco Merkelová s velkou částí CDU zastávala vstřícnou politiku k běžencům, bavorská CSU usilovala o uzavření německých hranic.

"Události posledních měsíců budou ještě dlouho ovlivňovat vztah mezi oběma stranami," řekl Dobrindt. "Nyní vyvstává otázka, zda a jak bychom mohli vytvořit společný volební program," dodal.

Ministr zdůraznil, že CSU chce v tradičním svazku s CDU zvítězit v parlamentních volbách. Společnou kandidátkou obou konzervativních stran na kancléřku by podle něj měla být stejně jako při předchozích volbách Merkelová. Podle Dobrindta však CSU bude v kampani vystupovat jinak než její sesterská strana. "CSU má vždy svůj vlastní profil. A to, zda bude mít společný program nebo vystoupí s vlastním, vzejde z budoucí diskuse," řekl.

Dobrindt také varoval před rozšiřováním povolební spolupráce mezi konzervativci a Zelenými. CDU s ekologickou stranou vládne v Hesensku, v Sasku-Anhaltsku a nyní bude menším partnerem Zelených v Bádensku-Württembersku. "Měli bychom se proti zeleným tématům vymezit, nezdůrazňovat společná témata. Když politici stále sází na konsenzus, voliči začnou hledat alternativu," varoval Dobrindt.

Podle něj se už nyní CDU posunula příliš do politického středu a tím umožnila vzestup pravicově populistické Alternativě pro Německo (AfD).

Témata:  Německo Angela Merkelová Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy