Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cameron ostře o brexitu: Je to bezpečnostní riziko, které ohrozí mír v Evropě

Britský premiér David Cameron na návštěvě v Praze
Britský premiér David Cameron na návštěvě v Praze
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Londýn - Brexit by ohrozil mír v celé Evropě, prohlásil dnes britský premiér David Cameron. Vystoupení z osmadvacítky podle něj představuje pro kontinent bezpečnostní riziko. Podobně se v neděli vyjádřili i bývalí šéfové tajných služeb.

"Můžeme si být jisti, že mír a stabilita kontinentu jsou bez jakékoli pochybnosti zaručené? Je to riziko, které stojí za to podstupovat? Takový ukvapený závěr bych nedělal," řekl předseda britské vlády v projevu, který pronesl v centru Londýna k zastáncům setrvání Británie v unii.

"Pravda je taková, že to, co se děje v našem sousedství, je pro nás důležité. Bylo to tak v roce 1914, v roce 1940 i v roce 1989... Pokud půjdou záležitosti v Evropě špatným směrem, nemůžeme předstírat, že jsme chráněni před jejich následky... Kdykoli se otočíme k Evropě zády, budeme toho dříve či později litovat," dodal.

Británie hraje podle Camerona v Evropě nezastupitelnou roli a přispěla k tomu, že sjednocování kontinentu pomohlo zabránit opakování krvavých konfliktů z první poloviny minulého století.

Hlasování o setrvání Británie v EU se bude konat 23. června a průzkumy veřejného mínění naznačují, že jeho výsledky by mohly být velice těsné. Podle šetření společnosti ICM ze začátku května by pro vystoupení Británie hlasovalo 46 procent dotázaných, pro setrvání 43 procent. Jedenáct procent dotázaných se ještě nerozhodlo. Jiné průzkumy naopak naznačují mírnou převahu stoupenců setrvání v EU.

Témata:  David Cameron Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy