reklama

Předák odborů Zoroslav Smolinský ale řekl, že při vyjednávání nastal výrazný posun a že s jeho vývojem je spokojen. Kromě platů by obě strany měly hovořit rovněž o úpravě pracovních podmínek.

Časově neomezenou stávku odbory ve slovenské divizi Volkswagenu zahájily v úterý, neboť firma odmítla původní požadavek zástupců zaměstnanců na zvýšení tarifních platů více než 12.000 pracovníků o 16 procent. Odbory zase nesouhlasily s nabídkou zaměstnavatele na postupný růst mezd o zhruba devět procent a předložily blíže neupřesněný nový návrh.

Zaměstnanci ve slovenském Volkswagenu pobírají nejvyšší platy ze všech pracovníků v automobilovém průmyslu v zemi pod Tatrami.

Kvůli stávce byla přerušena výroba sportovně-užitkových vozidel (SUV). Volkswagen v Bratislavě v rámci produkce SUV montuje Volkswagen Touareg, Audi Q7 a části vozu Porsche Cayenne. Mluvčí společnosti Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovičová Makayová ČTK řekla, že stejně jako v uplynulých dvou dnech podnik nadále vyrábí malá vozidla. Výrobní portfolio těchto typů aut tvoří Škoda Citigo, Seat Mii a Volkswagen up!.