Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další sankce poškodí vztahy, varoval Lavrov Tillersona

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Foto: mid.ru

Moskva - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes upozornil svůj americký protějšek Rexe Tillersona, že americké sankce mohou poškodit vztahy mezi oběma velmocemi, avšak tento nátlak nijak Rusko neovlivní.

Americká vláda v úterý přidala 38 osob a organizací na svoji "černou listinu" kvůli ruskému počínání na Ukrajině.

"Lavrov při posuzování perspektiv vzájemného dialogu poukázal, že snahy vyvinout sankcemi nátlak na Rusko jsou iluzí. Toto počínání ale vážně ohrožuje veškeré rusko-americké vztahy, které i tak zažívají složité období," uvedlo ruské ministerstvo zahraničí o telefonátu mezi oběma ministry.

Moskva, která podle komuniké nadále čeká na odpověď na své návrhy normalizovat vztahy, se za daných okolností cítí nucena odložit schůzku náměstků obou ministrů, původně plánovanou na 23. června.

Lavrov a Tillerson dnes jednali také o nezbytnosti vyvinout další úsilí k naplnění minských dohod o řešení ukrajinského konfliktu.

Agentura TASS v této souvislosti poznamenala, že minské dohody jsou nejen o příměří a o stažení vojsk a zbraní z frontové linie, ale také počítají s amnestií pro separatisty, obnovením hospodářských vztahů s oblastmi ovládanými rebely, které mají získat zvláštní postavení, zakotvené v ústavě.

Témata:  Sergej Lavrov USA Rusko Rex Tillerson

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy