reklama

Dohody bylo dosaženo v neděli večer, uvedla s odvoláním na aktivisty za lidská práva agentura Reuters. "Režim souhlasil s většinou našich požadavků na propuštění těch politických vězňů, kteří nebyli z ničeho obviněni," uvedl jeden z ochránců lidských práv. Syrské ministerstvo vnitra ale zprávy o věznici v Hamá popřelo. Vězni drží jako rukojmí několik dozorců.

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) tvrdí, že se vyjednává o propuštění 26 lidí. Předtím úřady propustily po intervenci Červeného půlměsíce 46 osob.

Vězni se obrátili na Mezinárodní výbor Červeného kříže, když se podmínky ve věznici začaly zhoršovat, byly snižovány porce jídla a mezi vězni se objevilo několik těžce nemocných. Žádali propuštění politických vězňů, kteří jsou za mřížemi, i když proti nim nebylo vzneseno obvinění.

Revoltu urychlil případ pětice trestanců, kteří byli minulý týden převezeni do nechvalně známé věznice Sidnájá u Damašku k popravě.

Minulý týden, kdy vzpoura v káznici asi 210 kilometrů od Damašku vypukla, nechaly úřady zařízení obklíčit a pokoušely se přinutit trestance ukončit revoltu s použitím slzného plynu a gumových projektilů.

Bývalý vězeň Mázin Darvíš, který udržuje s trestanci kontakt, řekl, že se podařilo dosáhnout ústní dohody. Podle jiného zdroje se vyjednávání zúčastnili zástupci místních kmenů, kteří vězně ujištili, že podmínky budou dodrženy.