Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stávka ve slovenské továrně Volkswagenu pokračuje

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Bratislava - Stávka ve slovenské pobočce Volkswagenu trvá, na rozdíl od předchozích dnů ale pracovníci již neprotestují před bratislavským závodem. Od zahájení protestu se zástupci vedení podniku a odbory sešli na dvou jednáních, která ale nevedla k dohodě.

Pracovníci Volkswagenu vstoupili do stávky v úterý.  "Natvrdo pokračujeme opět v pondělí. To znamená, že v pondělí se zde uvidíme v plné zbroji. Chceme, aby se lidé zregenerovali, oddechli si a aby byli o víkendu s rodinami," vzkázal odborový předák Zoroslav Smolinský zaměstnancům prostřednictvím sociální sítě z prostranství před závodem, kde se nespokojení zaměstnanci automobilky v uplynulých dnech shromažďovali místo nástupu do práce.

Odbory slevily z původního požadavku na jednorázové zvýšení tarifních mezd o 16 procent pro více než 12.000 zaměstnanců podniku a přišly s návrhem na růst mezd o celkem 13,9 procenta ve dvou krocích.

Automobilka jen mírně vylepšila svou dřívější nabídku, a to na zvýšení platů postupně o celkem devět procent a vyplacení jednorázových příspěvků ve dvou termínech.

Stávka ochromila produkci sportovně-užitkových vozidel (SUV), například vozů Volkswagen Touareg a Audi Q7. V omezeném režimu se firmě podařilo udržet produkci malých vozů.

Témata:  Volkswagen stávka Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.