Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé s cizími jmény v Německu hůře shánějí bydlení, nejhůře jsou na tom Arabové

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Studie magazínu Spiegel a stanice Bayerischer Rundfunk ukázala, že pro lidi s cize znějícími jmény je v Německu výrazně těžší sehnat nájemní byt než pro ty, kteří mají typicky německá jména. Analýza také ukázala, že diskriminace dopadá hůře na muže, než ženy.

Novináři odpověděli s pomocí počítačového programu na 6570 inzerátů nabízejících byty k pronájmu v deseti německých městech. Celkem poslali kolem 20.000 žádostí o jejich prohlídku, pod které se podepisovali německy, turecky, arabsky, polsky a italsky znějícími jmény.

Obdrželi zhruba 8000 odpovědí. Ve zhruba každém čtvrtém případě byl "Arab" (27 procent) nebo "Turek" (24 procent) odmítnut. U "Poláků" (12 procent) a "Italů" (osm procent) byl rozdíl menší.

Osoby žádající o prohlídku se přitom lišily jen jménem. Vše ostatní bylo stejné - na inzerát reagoval 27letý svobodný člověk pracující v oblasti marketingu, který komunikuje bezchybnou němčinou.

Nejhůře na tom byli muži s turecky znějícími jmény (diskriminování ve 33 procentech případů), následováni muži s arabsky znějícími jmény (v 31 procentech).

Z hlediska měst dopadl nejhůře Mnichov, kde měli lidé s cize znějícími jmény o 46 procent nižší šanci domluvit si prohlídku, následován Frankfurtem nad Mohanem (31 procent).

Témata:  diskriminace Německo muslimové

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy