Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Medvědi na Aljašce začali zabíjet lidi ve velkém

Medvědi
Medvědi
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Anchorage - Tento týden došlo na americké Aljašce již k druhému smrtícímu útoku medvěda. Tentokrát se stala obětí 27letá výzkumnice Erin Johnsonová. Den před útokem podlehl následkům útoku medvěda 16letý Patrick Cooper. Oba agresivní medvědi byli zastřeleni.

Obětí útoku medvěda se stala čerstvě vdaná Erin Johnsonová z aljašského hlavního města Anchorage. S lehčími zraněními vyvázla její pracovní kolegyně Ellen Trainorová z Fairbanks. K útoku došlo 275 mil severně od Anchorage v místním dole v pondělí.

Johnsonová (27) a Trainorová (38) sbíraly a zkoumaly geologické vzorky z tamního dolu. Byly zaměstnankyně společnosti zaměřující se na životní prostředí ABR Inc. Úřady ještě v den útoku umožnily odstřel vraždícího medvěda. 

Šéf společnosti ABR Steve Murphy sdělil pro CBS, že ženy byly vyškoleny pro případy útoku medvěda a obě měly řadu zkušeností s prací v terénu. Johnsonová měla ani ne dva týdny po svatbě, když ji medvěd zabil.

Několik minut před útokem se přitom obě ženy bavily o varování před medvědy. Alespoň takto minuty před událostí popsala úřadům zraněná Trainorová. 

Medvěd byl prý od žen zhruba 3 metry vzdálený, když ho poprvé spatřily. Vyšetřovatelé vyvozují, že medvěd ženy sledoval několik minut před tím. Medvěd povalil na zem nejprve bioložku Trainorovou. Ta měla v protiútoku použít odstrašující sprej na medvědy, bohužel ten medvěda neodehnal. Neví se, zda svůj sprej použila i Johnsonová. 

Medvěd sice na moment ustoupil, ale hned se k ženám vrátil zpátky. "Medvěd mezi ně vstoupil několikrát, Ellen sice stříkala sprejem intenzivně," řekl Murphy. "Ale byl to hyper-agresívní medvěd," dodal s tím, že ho sprej nezastrašil.  Přesto Murphy věří, že zachránil alespoň Trainovorou. 

Trainorová následně ztratila své brýle, medvěd se s tělem Johnsonové vzdálil pryč z místa. Trainorová vystřelila varovnou světlici a ještě tentýž den ji odvezl vrtulník prč z oblasti dolu. Ošetřili ji na ambulanci ve Fairbanks, kdy ji ještě ten samý den propustili. 

Vrtulník se vrátil na místo, ale medvěd tělo Johnsonové odvlekl pryž z místa útoku. Následně byl medvěd i s tělem ženy nalezen a odstřelen.

Tento útok byl v oblasti již druhým krátce po sobě. V neděli napadl a zabil černý medvěd 16letého Patricka Coopera, který se ztratil v lese a sešel ze stezky při jednom horském závodě jižně od Anchorage. Tento medvěd byl zabit v úterý. 

Témata:  medvědi Aljaška

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy