Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj o hlasy: Schulz se ostře pustil do Merkelové. Zoufalství a bezradnost, vrací úder CDU

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Předseda německé sociální demokracie (SPD) Martin Schulz v nedělním programovém sjezdu strany hovořil v souvislosti s kancléřkou Angelou Merkelovou o útoku na demokracii. CDU to komentovala slovy o naprostém zoufalství.

Sociální demokraté v průzkumech ztrácejí na konzervativní unii CDU/CSU 14 až 16 procentních bodů. Parlamentní volby se budou konat v září.

Schulz obvinil kancléřku, že do posledních dvou parlamentních voleb v letech 2009 a 2013 šla bez jasného programu s cílem demobilizovat voliče. Cílené snižování volební účasti přitom Schulz označil za útok na demokracii.

"Zoufalství nesmí být nikdy tak velké, aby si demokraté navzájem předhazovali útoky na demokracii," napsal na twitteru generální tajemník CDU Peter Tauber. Pokud sociální demokraté kancléřku obviňují z "pohrdání demokracií", měli by se podle něj zamyslet nad tím, s kým jsou na celostátní úrovni v koalici.

Za nezvyklé obvinění označil Schulzova slova místopředseda CDU Armin Laschet. "Ukazuje to spíše na jeho zoufalství, hledat teď takto absurdní argumenty," míní.

Témata:  Martin Schulz Angela Merkelová Německo Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.