Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Íránský prezident Rúhání podpořil Katar ve sporu se Saúdy. Stojíme za vámi, vzkazuje

Íránským prezidentem byl zvolen proreformní duchovní Hasan Rúhání
Íránským prezidentem byl zvolen proreformní duchovní Hasan Rúhání
Foto: EuroNews **www.euronews.com**

Teherán - Íránský prezident Hasan Rúhání podpořil Katar v jeho diplomatickém střetu se Saúdskou Arábií a jejími spojenci. Vztahy arabských zemí Perského zálivu s Teheránem jsou napjaté desítky roků. V posledních letech se ale vyhrotily, když Teherán začal intenzivněji zasahovat na Arabském poloostrově.

Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Egypt a Bahrajn přerušily vztahy s Katarem začátkem června a obvinily jej z podpory islámského terorismu, což Katar odmítá. Katar také dostal minulý týden od čtveřice arabských států desetidenní ultimátum pro přijetí 13 požadavků.

"Teherán stojí za katarským státem a vládou. Jsme přesvědčeni, že pokud existuje konflikt mezi regionálními zeměmi, pak nátlak, hrozby ani sankce nejsou tou správnou cestou k vyřešení rozporů," citovala íránská státní tisková agentura IRNA vzkaz, který Rúhání tlumočil v telefonním rozhovoru katarskému emírovi Hamadu bin Chalífovi Sánímu.

"Obléhání Kataru je pro nás nepřijatelné. Náš vzdušný prostor, půda i naše moře budou Kataru vždy otevřeny jako bratrské a sousední zemi," řekl také Rúhání.

Írán podporuje šíitské povstalce v Jemenu, kde se na stranu tamní vlády postavil Rijád. Znepokojení vzbudily před lety v arabských zemích také šíitské demonstrace v Bahrajnu, z jejichž podněcování byl také viněn Írán.

Televizi Al-Džazíra založil emír Sání již v roce 1996 jako arabskojazyčný zpravodajský kanál, který se měl stát protiváhou americké CNN. Nyní má televize na 80 poboček po celém světě a vysílá v řadě jazyků, včetně angličtiny, turečtiny či chorvatštiny. Al-Džazíra v minulosti čelila kritice například kvůli tomu, že vysílala proslovy někdejšího vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina.

Témata:  Hasan Rúhání Írán Katar

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy