Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka je na návštěvě Japonska, doprovází ho ministři i podnikatelská delagace

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Tokio - Vládní speciál s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou dosedl na tokijské letiště Haneda kolem 14:30 místního času (07:30 SELČ). Tématy jednání bude hospodářská a obranná spolupráce ČR a Japonska, vztah EU a Japonska a řada dalších zahraničně-politických otázek.

Na programu dnešního dne je setkání českého premiéra s jeho japonským protějškem Šinzóem Abem. Sobotka se během své čtyřdenní cesty sejde rovněž s předsedou dolní komory parlamentu Tadamorim Ošimou či korunním princem Naruhitem.

Sobotka otevře česko-japonské hospodářské fórum a bude jednat s vedením japonské pivovarnické firmy Asahi Breweries, která letos koupila Plzeňský Prazdroj. Zavítá také do historického města Kjóto a položí věnec v hirošimském památníku obětem jaderné bomby.

Ve vládní delegaci je ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček a ministr kultury Daniel Herman. Podnikatelská delegace je složena ze zástupců firem z oblasti obranného a leteckého průmyslu, zdravotnictví či komunikačních technologií a robotiky. Naposledy byl v Japonsku v roce 2005 tehdejší ministerský předseda Jiří Paroubek.

Témata:  Bohuslav Sobotka Japonsko Šinzó Abe

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy