Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku padají hlavy, situace je drsná.V zahraničí se píše o šarvátkách v české vládě

Vláda ČR: Bohuslav Sobotka /ČSSD/ a Andrej Babiš /ANO/
Vláda ČR: Bohuslav Sobotka /ČSSD/ a Andrej Babiš /ANO/
Foto: Vláda.cz

Praha/Brusel – Známý server Politico poukazuje na to, že v České republice se už za čtyři měsíce konají volby, ve kterých si lidé vyberou novou vládu. „Představitelé dvou hlavních stran, které v současné době vládnou zemi v koalici, jsou již na ostří nože – a už se kutálí hlavy,“ píše Politico.

Tou nejdůležitější kutálející se hlavou je podle serveru premiér Bohuslav Sobotka, který „překvapivě 15. června odstoupil z čela sociální demokracie a odvolával se na nutnost zlepšit volební šance strany“. Politico také vysvětluje, že na postu šéfa strany jej nahradil ministr vnitra Milan Chovanec, ale že volební kampaň povede „populární ministr zahraničí Lubomír Zaorálek“.

„Středo-levicoví sociální demokraté se snaží zotavit z drastickému poklesu popularity podobnému tomu, který tento měsíc ve volbách utrpěli francouzští socialisté. Některé nedávné průzkumy veřejného mínění jim předpovídaly jen 10 procent hlasů, což naznačuje, že by se v popularitě propadli za KSČM. V případě, že se v říjnu ukáže, že tomu tak je, nebude v příští české vládě žádná otevřeně proevropská strana,“ varuje server.

Sám Zaorálek Politicu potvrdil, že Sobotka rezignoval kvůli prudkému poklesu popularity ČSSD. „Pan Sobotka přijal osobní odpovědnost za nedávný pokles preferencí [ČSSD], pokles, který přišel navzdory velmi dobrým výsledkům vlády,“ řekl Zaorálek. „Uvnitř strany rostla nervozita. Místo toho, aby se zaměřili na politiku a naše protivníky, se mnozí sociální demokraté soustředili na vnitřní záležitostí naší vlastní strany.“

Server v té souvislosti také připomíná květnovou vládní krizi a fakt, že Sobotka chtěl problém řešit tak, že nabídl demisi jeho vlády. Zmiňuje také, že problémy vyvolala situace kolem tehdejšího ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a obvinění z daňových podvodů a manipulace médií. „Nicméně prezident České republiky Miloš Zeman, považovaný za spojence Babiše, chtěl přijmout pouze Sobotkovu rezignaci, ale odmítl rezignaci zbytku vlády, což vyvolalo týdny nejistoty a bojů, které skončily tím, že Sobotka Babiše vyhodil. Zatímco mnozí pozorovatelé věří, že Sobotka tento boj vyhrál, obliba jeho strany od té doby klesla,“ vysvětluje Politico. „Ironií je, že hlava českého Ústavního soudu Pavel Rychetský, řekl České televizi, že Zeman nesprávně vyložil zákon o vládní demisi a celé krizi mohlo být zabráněno.“

Podle Rychetského totiž není pochyb o tom, že rezignace předsedy znamená demisi celé vlády. „Kdyby nebylo nekonvenční interpretace ústavy prezidenta Zemana a jeho politického spojenectví s Babišem, mohl být květnový problém vyřešen plynule, rychle a mnohem elegantnějším způsobem,“ myslí si Zaorálek. Ten také dodal, že Chovanec stanul v čele strany proto, že byl prvním místopředsedou. „Pravděpodobně to budou v historii naší strany jedny z nejtěžších voleb v období po roce 1990. Čelíme silnému oligarchickému protivníkovi,“ vysvětluje s odkazem na Babiše a jeho hnutí, které vede průzkumy. Zaorálek však zároveň doufá, že se Babiš příštím premiérem nestane. „Věřte mi, že Češi jsou moudří,“ řekl. „Tento muž nebude premiér.“

Server také zmiňuje postavu Milana Chovance jako zastánce tvrdé anitimigrační linie a připomíná, že česká vláda se kvůli migračním kvótám pře s Evropskou unií. Na začátku měsíce navíc prohlásil, že ČR už nepřijme žádné uprchlíky z Itálie a Řecka na základě kvót. „Země přijala pouze 12 uprchlíků z asi 2600, které měla povinně přijmout na základě systému kvót,“ uvádí Politico s tím, že proti přijímání muslimských uprchlíků je také většina obyvatel Česka.

Politico oslovilo také Babiše, podle kterého se ČSSD pokouší „kupovat voliče“. „Sociální demokraté jsou velmi nezodpovědní, pokud jde o státní rozpočet. Pravidelně si kupují voliče,“ tvrdí. „Slibují lidem, že v podstatě vše pokryjí ze státních peněz, ale nikdy se nestarají o to, kde peníze na pokrytí těchto výdajů najdou,“ uvedl Babiš s odkazem na volební program ČSSD zveřejněný před několika dny. V tom, strana slibuje zvýšení průměrného měsíčního platu na 40.000 Kč do roku 2022. V prvním čtvrtletí roku 2017 byla měsíční mzda v ČR v průměru 27.889 Kč, vysvětluje Politico. Komě toho slibují také zvýšení minimální mzdy z 11 tisíc a 16 tisíc korun, nižší daně pro jednotlivce a malé a střední podniky, progresivní zdaněná a zvýšení příspěvků na děti.

Zaorálek naopak zaútočil na ANO slovy, že jde o stranu jednoho muže – Babiše, který sám sebe prezentuje jako „člověka s magickým řešením problémů“. „Neexistují žádné ‚kouzelné‘ osobnosti. [Babiš] je ‚kouzelný‘ v tom, jak tutlá své skandály, v tom, jak se předstírá, že je fantastický zaměstnavatel, když mezitím využívá své vlastní pracovníky, ve způsobu, jakým předstírá, že je úžasný manažer, když v prvních letech bojoval s řízením jeho vlastního ministerstva financí.“

„Problémem pro obě strany je, že pokud se ČSSD podaří získat zpět část ztracené popularity, mohou být nuceny opět vytvořit vládní koalici. To by bylo velmi nepravděpodobné, pokud by Sobotka zůstal vůdcem strany. Oficiální kampaň se rozjede několik týdnů před hlasováním. Bude-li brutální, může být obtížné, aby se strany staly politickými partnery,“ upozorňuje server.

I proto se server zeptal Babiše na možné spojení sil s ČSSD. „Spolupráce je vždy o lidech, o vzájemné chemii a energii. A sociální demokraté mají ve straně také dobré lidi, se kterými si dokážu představit spolupráci. Například starosta Bohumína [Petr Vícha]. Je to sociální demokrat, ale je to dobrý člověk. Dovedu si představit, že spolupracujeme s lidmi, jako je on.“

„To, že nezmínil Chovance nebo Zaorálka hodně vypovídá,“ komentuje jeho odpověď Politico. „Tady nejde o Babiše,“ řekl Zaorálek. „ČSSD nebude v žádné koalici, v níž by nemohla pokračovat ve svém smyslu existence - sloužit českým lidem a bojovat za důstojné životy a rovnost v zemi,“ dodal Zaorálek.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Hnutí ANO Andrej Babiš Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy