Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do migrační krize na Ukrajině se zapojí další země

Násilí na Ukrajině: Střílí se už i na hranici se Slovenskem
Násilí na Ukrajině: Střílí se už i na hranici se Slovenskem
Foto: Reprofoto YouTube

Bukurešť, Sofia - Rumunsko a Bulharsko se podle analýzy společnosti Stratford budou nyní více zapojovat do migrační krize i situace na Ukrajině. Jak to obě země ovlivní?

Bulharsko a Rumunsko vstoupili do NATO a Evropské unie v roce 2007. Tyto země bývalého Sovětského svazu podle analýzy chyceny mezi dvěma konflikty.

Jednak se jedná o uprchlickou krizi, kdy stojí mezi EU a Tureckem, ale také čelí Rusku a západním mocnostem v případě ukrajinského konfliktu. "Obě země budou nyní usilovat o prosazování svých zájmu, avšak i vzhledem k minulosti, budou jen reagovat na situaci než rozhodovat o výsledku," předpokládá analýza.

Migrační krize

Připomíná, že v roce 2008 zastihla, stejně jako ostatní země EU, finanční krize, avšak její vliv byl menší, neboť nepřijali měnu euro. A i proto se v posledních letech vrátili k hospodářskému růstu. Nicméně stále nejsou členky Schengenského prostoru a podle analýzy je to především kvůli pomalému tempu reforem a korupci. Ani jedna z těchto zemí neleží na cestě uprchlíků, kteří v posledních letech míří do Evropy, jejich členství v EU však znamená, že některé musejí přijmout. Čísla však nejsou nijak vysoká.

Nicméně to může být brzy jinak, pokud by se cesty uprchlíků změnily a nebo by byla zrušena dohoda EU s Tureckem o vracení uprchlíků. Podle analýzy by se potom dalo očekávat, že soucitnější bude díky své historii s migranty Bulharsko. "Nicméně bulharský premiér, Bojko Borisov nesouhlasí s tím, aby se jejich země stala alternativní cestou uprchlíků, společně s Makedonií plánují přísnější ochranu hranic a již v roce 2015 vytvořili preventivě plot na hranicích s Tureckem," popisuje Stratford.

A dodává, že kromě logistických a politických problémů by větší příliv přistěhovalců zřejmě znamenal, že by se oddálily vyhlídky obou zemí na přijetí do Schengenu. A i kdyby se počet uprchlíků v zemích nezvýšil, rostoucí nacionalismus, proti schengenská nálada i budování ochrany hranic by jejich šance snižoval. 

Ukrajinská krize

Ukrajinský konflikt a ochlazení vztahů mezi Ruskem a Západem Bulharsko i Rumunsko také ovlivnil. Obě země podle analýzy s obavami sledují ruské akce na Ukrajině a hlídají, zda se nepřesunou i na jejich hranice. Navíc se staly důležitou součástí při zvýšených vojenských cvičeních NATA a americké armády.

Bulharsko má však s Moskvou vstřícnější vztahy než Rumunsko. Navíc je bulharská energetika závislá na Rusku, což prý omezuje jejich manévrovací prostor. "Intenzita ukrajinského konfliktu a patová situace mezi Ruskem a Západem však povede k tomu, že se budou obě země chovat asertivněji při prosazování jejich bezpečnosti," odhaduje Stratford.

Vojenské síly NATO se budou na jejich území prý vyskytovat čím dál více. "Obě země jsou připraveny stát se důležitýmy aktéry v této krizi. Jsou nyní strženi bezpečnostním a politickým vývojem v Rusku, Turecku a Evropě a jejich vliv by mohl růst," uzavírá analýza.

Témata:  Ukrajinská krize Rumunsko Bulharsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.