Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boris Johnson vyzval k odchodu Británie z EU, Cameron podle něj selhal

Londýn, Tower Bridge
Londýn, Tower Bridge
Foto: Petr Hlawiczka, EuroZprávy.cz

Londýn - Bývalý starosta Londýna Boris Johnson dnes vyzval k odchodu Británie z EU. Vláda Davida Camerona podle něj neuspěla při vyjednávání s Bruselem a nevymohla si žádné reálné změny týkající se postavení země v rámci osmadvacítky.

Podle deníku The Independent vlivný konzervativní politik těmito slovy dosud nejmohutněji zaútočil na Camerona, který naopak podporuje setrvání Británie v unii.

"Vzhledem k rozdílu mezi tím, co nám bylo přislíbeno, a tím, co jsme nakonec získali, by vláda nyní logicky měla vést kampaň na straně zastánců odchodu (Británie z EU)," řekl Johnson. Hovořil jen několik hodin poté, co svůj klíčový projev na podporu setrvání země v EU pronesl premiér Cameron.

Podle Johnsona při vyjednáváním s Bruselem Cameron neuspěl a nepodařilo se mu vyřešit některé klíčové otázky týkající se například možnosti regulovat imigraci, což byl cíl, který si premiér původně sám vytyčil. "Pro důvěru veřejnosti je velice zhoubné, když každý rok vedení země tvrdí, že omezí imigraci na desítky tisíc lidí, a pak to nesplní. Nemáme vůbec žádný způsob, jak kontrolovat počty příchozích," uvedl Johnson.

Bývalý starosta také obvinil Brusel, že jeho snahy o další centralizaci, regulaci a vytvoření "státu jménem Evropa" přináší "erozi demokracie". Katastrofické scénáře, které nastiňují odpůrci odchodu Británie z EU, se podle něj nesplní.

Témata:  Velká Británie David Cameron

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy