Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyřazený kandidát na mongolského prezidenta neuznává výsledek

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ulánbátar - Prezidentské volby v Mongolsku provázejí komplikace. Vůdce opoziční Mongolské lidové revoluční strany Sajnchú Ganbátar neuznal výsledky prvního kola, podle kterých do druhého kola nepostupuje.

Volební komise oznámila, že z pondělního hlasování do druhého kola postoupili opoziční politici Chaltmágín Battulga a Ganbátar, označovaný za levicového nacionalistu. V úterý ale upřesnila, že Ganbátara o necelé dvě tisícovky hlasů porazil vládní kandidát Mijégombyn Enchbold.

"Neuznáváme výsledky voleb vyhlášené v úterý," řekl Ganbátar. "Mongolská lidová revoluční strana získala většinu hlasů v deseti krajích (ajmacích)," dodal s tím, že to svědčí o zjevné podpoře jeho strany mezi voliči.

Ganbátar je dle agentury AP veřejností vnímán jako "Robin Hood". Kritizuje pro Mongolsko údajně nevýhodné podmínky, za jakých v zemi působí nadnárodní těžební firma Rio Tinto.

Vnitrozemské Mongolsko s pouhými třemi miliony obyvatel dlouho platilo za oázu demokracie vklíněnou mezi autokratické Rusko a Čínu. Politická transformace po revoluci v roce 1990 nahrávala zahraničním investorům, které přilákaly bohaté přírodní zdroje. Poslední dobou se ale mongolská ekonomika potýká s problémy - tíží ji vysoký zahraniční dluh, propad měny a zpomalení růstu jejího největšího obchodního partnera, Číny.

Témata:  Mongolsko volby

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy