Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policisté ze tří států rozbili teroristickou buňku řízenou z Mallorky

Výcvikový tábor Islámského státu v Afghánistánu
Výcvikový tábor Islámského státu v Afghánistánu
Foto: JustPaste.It

Madrid - Policie tří zemí rozprášila teroristickou buňku s vazbami na Islámský stát (IS). Radikálové každý týden pořádali tajné schůzky, na nichž vybírali mladé lidi pro boj na Blízkém východě.

Společná policejní razie Španělska, Británie a Německa začala v úterý odpoledne a byli při ní zadrženi nejméně čtyři lidé v Palma de Mallorca, jeden člověk v Británii a jeden v Německu.

Zadržení, jejichž národnost španělský list El País neuvedl, jsou obviněni ze spolupráce s teroristickou skupinou a z propagandy terorismu. Při zatýkání u nich policie zabavila videa s projevy vůdců IS a jejich násilnými činy.

Vyšetřování této teroristické skupiny začalo už v roce 2015, kdy tajné služby začaly sledovat mladého muslima s pobytem ve Španělsku. Tento muž, nyní zadržený v Británii, byl napojen na džihádisty v Sýrii a byl zřejmě vůdcem celé této buňky.

Ve Španělsku bylo za poslední dva roky zadrženo na 170 osob podezřelých z podpory džihádistů, od teroristických útoků v Madridu z března 2004 jich bylo zatčeno přes 700.

Témata:  terorismus Islámský stát Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy