reklama

Jde o další významný krok k posílení čínského válečného námořnictva v době rostoucí konkurence s námořními mocnostmi, jako jsou USA, Japonsko či Indie, v oblasti Jihočínského moře plného teritoriálních sporů.

Státní tisková agentura Nová Čína napsala, že torpédoborec „je vyzbrojený novými zbraněmi protivzdušné, protiraketové, protilodní a protiponorkové obrany".

Torpédoborec byl podle agentury AP vyroben v šanghajských loděnicích Ťiang-nan. „Spuštění této lodi na vodu je známkou toho, že vývoj našich nových torpédoborců dosáhl vyšší úrovně," zdůraznilo v prohlášení čínské vojenské námořnictvo.

S odvoláním na Středisko pro námořní analýzy ve Washingtonu také čínská agentura napsala, že čínské vojenské námořnictvo uskutečňuje ambiciózní program rozšiřování. Předpokládá se, že bude mít celkem 265 až 273 válečných lodí, ponorek a logistických plavidel. Ty by se měly vyrovnat 275 bitevním lodím, jež mohou použít USA, hlavní rival Číny v asijské části Tichomoří.

Čína letos v únoru spustila na vodu svou druhou letadlovou loď, která je zároveň prvním takovýmto plavidlem vlastní výroby. Svou první letadlovou loď Liao-ning zařadila čínská armáda do aktivní služby v září 2012.