reklama

Německý nejvyšší soud dnes rozhodl, že taková akce spadá pod svobodu shromažďování a zrušil předchozí obecný zákaz. Antikapitalistický kemp, jak se má areál jmenovat, má být podle představ organizátorů v městském parku otevřen mezi 30. červnem a 9. červencem. Vyrůst by v něm mělo až 3000 stanů.

O podobě městečka bude ještě rozhodovat hamburská radnice. Odpůrci summitu chtějí kempovat v městském parku, který leží severně od centra metropole. Svým stylem života i řadou protestů chtějí dát najevo, co si o dvoudenním jednání nejvlivnějších politiků světa myslí.

Hamburku, který se už tak 7. a 8. července musí chystat na desetitisícové demonstrace, se představa stanového tábora nelíbila a s odkazem na nařízení o městské zeleni vydal zákaz. Po sérii odvolání musel o případu rozhodovat Spolkový soudní dvůr v Karlsruhe.

V předběžném opatření dal soud stěžovatelům částečně za pravdu. Hamburk bude o stanovém táboru muset rozhodovat znovu a musí přitom vzít do úvahy, že akce spadá pod svobodu shromažďování. Zároveň ale město může omezit rozsah tábora, stanovit konkrétní podmínky nebo pro něj dokonce určit jiné místo.