Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přípravy na summit G20: V Hamburku vyroste stanový tábor pro 10 tisíc demonstrantů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Hamburk – Německý Hamburk se pečlivě připravuje na blížící se summit zemí G20. Ve městě zřejmě vyroste stanový tábor, kde bude až 10.000 demonstrantů. 

Německý nejvyšší soud dnes rozhodl, že taková akce spadá pod svobodu shromažďování a zrušil předchozí obecný zákaz. Antikapitalistický kemp, jak se má areál jmenovat, má být podle představ organizátorů v městském parku otevřen mezi 30. červnem a 9. červencem. Vyrůst by v něm mělo až 3000 stanů.

O podobě městečka bude ještě rozhodovat hamburská radnice. Odpůrci summitu chtějí kempovat v městském parku, který leží severně od centra metropole. Svým stylem života i řadou protestů chtějí dát najevo, co si o dvoudenním jednání nejvlivnějších politiků světa myslí.

Hamburku, který se už tak 7. a 8. července musí chystat na desetitisícové demonstrace, se představa stanového tábora nelíbila a s odkazem na nařízení o městské zeleni vydal zákaz. Po sérii odvolání musel o případu rozhodovat Spolkový soudní dvůr v Karlsruhe.

V předběžném opatření dal soud stěžovatelům částečně za pravdu. Hamburk bude o stanovém táboru muset rozhodovat znovu a musí přitom vzít do úvahy, že akce spadá pod svobodu shromažďování. Zároveň ale město může omezit rozsah tábora, stanovit konkrétní podmínky nebo pro něj dokonce určit jiné místo.

Témata:  Německo G20 Summit G20

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.