Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá obec musí kvůli kuriózní chybě zopakovat volbu starosty

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Volba starosty středoněmeckého městečka Bad Karlshafen se bude muset opakovat. Volební lístek jednoho z občanů se stal kvůli kurióznímu nedorozumění neplatným. O vítězství Marcuse Dittricha přitom rozhodl právě jediný hlas.

Jistý občan zakřížkoval svého favorita, zpoza plenty se však ještě zeptal, zda má volební lístek podepsat. Jeden z dobrovolníků v komisi přitakal. Lístek s podpisem dotyčného se pak stal neplatným.

Dobrovolník, který u voleb pomáhal a voliče mylně informoval, se hájí tím, že dotaz považoval za vtip, a proto na něj odpověděl rovněž žertem.

Hlasování se nemusí opakovat v celé hesenské obci se zhruba čtyřmi tisíci obyvatel, ale jen v její části Helmarshausen, kde ke zvláštnímu nedorozumění došlo. Zhruba tisícovka místních bude o novém starostovi rozhodovat zřejmě až v listopadu.

Témata:  volby v Německu Německo zajímavosti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.