Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinská televize dostala pokutu za to, že zakázala účast Ruska na Eurovizi

Eurovision Song Contest
Eurovision Song Contest
Foto: eurovision.tv

Kyjev -Ukrajinská veřejnoprávní televize dostala pokutu za to, že zakázala účast ruské zpěvačky Juliji Samojlovové na květnové soutěži Eurovize. Výši pokuty Evropská vysílací unie (EBU) neupřesnila, částka je prý ale vysoká.

"V souladu s pravidly soutěže byla tato pokuta oznámena (ukrajinské státní televizi a rozhlasu) UA:PBC," potvrdil mluvčí EBU. Šéf UA:PBC už dříve řekl, že hrozící pokuta činí 200.000 eur a společnost se proti ní odvolá.

Pokuta má být udělena za velká zpoždění při organizaci Eurovize a neochotu spolupracovat s EBU v kauze zakázané účasti ruské zpěvačky.

"Výsledkem toho bylo, že byla odpoutána pozornost od soutěže samotné a poškozena byla pověst značky," uvedla unie v předchozím prohlášení, z nějž citovala agentura Reuters.

Kyjev znemožnil účast Samojlovové, protože navštívila ukrajinský Krym okupovaný od roku 2014 Ruskem, což je sankce uplatňovaná vůči všem, kdo anektovaný poloostrov navštíví bez souhlasu ukrajinských úřadů. Rusko pak kvůli tomu letošní písňovou soutěž bojkotovalo.

Témata:  Ukrajina pokuty Eurovize 2017 Eurovize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy