Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin v čele statisícového průvodu uctil památku padlých

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Stovky tisíc Rusů v čele s prezidentem Vladimirem Putinem dnes odpoledne prošly přes Rudé náměstí v centru Moskvy, na kterém se o několik hodin dříve konala vojenská přehlídka ke Dni vítězství.

Podobné pochody k uctění památky padlých se letos na výročí konce války konaly i v Praze, Paříži, Kyjevě či San Francisku. V ruských městech se těchto pochodů podle pořadatelů letos zúčastnil nejméně milion Rusů.

Zdroj: YouTube

Putin se pietního pochodu v Moskvě zúčastnil podruhé, opět se prý rozhodl spontánně. Nesl fotografii svého otce, který za druhé světové války bránil před německými vojsky Leningrad, nyní opět zvaný Petrohrad. Při obraně malého, ale pro budoucí proražení německého obklíčení důležitého předmostí u řeky Něvy byl otec budoucí hlavy státu těžce zraněn. V obklíčeném velkoměstě zahynul Putinův starší bratr na záškrt. Sám budoucí prezident se narodil sedm let po válce.

Ačkoliv Putin zdůrazňuje nepřípustnost "byrokratizace" spontánně zrozené akce, organizátoři prvního pochodu v sibiřském Tomsku tvrdí, že právě to se nyní s jejich nápadem děje. "Pluk se mění v rituál! Studentům rozdávají portréty, které mají nést. Ale to už není osobní vzpomínka na konkrétního člověka, kterou jsme se snažili vytvořit," postěžovali si v internetovém listu Gazeta.ru. "Voják umírá dvakrát. Podruhé, když mizí vzpomínka na něj," vysvětlili původní ideu Nesmrtelného pluku.

Témata:  Vladimír Putin Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy