Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané uvalili kvůli KLDR sankce na čínskou banku i podnikatele

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington/Peking - Ministerstvo financí USA ve čtvrtek oznámilo, že na čínskou banku, čínskou přepravní firmu a dva čínské podnikatele byly uvaleny sankce kvůli tomu, že údajně pomáhají Severní Koreji s budováním jejího jaderného programu.

Ministerstvo financí zařadilo na sankční seznam mimo jiné malou banku Bank of Dandong, která sídlí na severovýchodě Číny u hranic s KLDR. Jejím hlavním akcionářem (s asi pětinovým podílem) je podle listu The Financial Times město Tan-tung (Dandong), v němž banka sídlí. Podle USA tato banka pere špinavé peníze pro Pchjongjang a pomáhá miliony dolarů firmám, které jsou zapojeny do severokorejského jaderného programu.

Sankce uvalily USA ve čtvrtek také na společnost Dalian Global Unity Shipping, která přepravuje mezi Čínou a KLDR zejména uhlí a ocelářské výrobky.

Ministr financí Steve Mnuchin nicméně včera uvedl, že USA stále chtějí s Čínou pokračovat ve společném tlaku na KLDR, aby svůj jaderný program zastavila.

"Ačkoli velmi oceňuji úsilí prezidenta Si Ťin-pchinga pomoci nám se Severní Koreou, nefunguje to," napsal na twitteru americký prezident Donald Trump 20. června. Sankcemi čínským firmám a bankám, které obchodují s totalitní Severní Koreou, pohrozil už letos v březnu během návštěvy v Pekingu americký ministr zahraničí Rex Tillerson.

Témata:  USA Severní Korea Čína

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy