reklama

"Podle mého názoru je to předvolební krok ANO. Ministerstvo školství pracuje velice intenzivně, komunikujeme s jednotlivými svazy, ale situace je daleko komplikovanější, než se zdá v médiích. Z mého pohledu není důvod, proč nějak halasně zachraňovat svazy. My konáme v souladu se zákonem a zároveň se snažíme, aby ty peníze byly co nejrychleji," řekl Štech.

Ministr školství reagoval na čtvrteční prohlášení předsedkyně Asociace krajů ČR a karlovarské hejtmanky Jany Vildumetzové. Kraje, v jejichž čele stojí hejtmani za hnutí ANO, poskytnou sportovním klubům a oddílům bezúročnou půjčku do 200.000 korun, aby jim pomohli překonat potíže způsobené pozastavením dotačních programů pro sport.

Možné manipulace s dotacemi vyšetřuje policie, a exministryně školství Kateřina Valachová v souvislosti s tím sportovní programy zastavila.

Štech dnes na základní škole T. G. Masaryka v Podbořanech předal vysvědčení žákům dvou prvních a jedné deváté třídy. Tuto základní školu sám devět let navštěvoval, se školáky se podělil o některé své vzpomínky na léta povinné školní docházky. "Já mám vůbec obecně pozitivní vzpomínky na školu. I když je tam taky trochu vzpomínkový klam. Dnešní děti mají ale určitě větší možnosti. Je větší volnost v programech, které si udělají - děti dnes třeba stráví noc mimo školu v knihovně nebo na farmě. To za nás nebylo," řekl ministr novinářům. Při předávání vysvědčení také ocenil práci učitelů.