Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský expremiér Mečiar má problémy. Kvůli zrušeným amnestiím mu hrozí trestní stíhání

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovensko před časem zrušilo kontroverzní amnestie, které mimo jiné znemožňovaly vyšetření únosu Kováčova syna v roce 1995 do Rakouska. Dle informací serveru hnonline.sk nyní hrozí trestní stíhání i samotnému Vladimíru Mečiarovi.

Generální prokuratura dnes dala pokyn krajské prokuratuře v Bratislavě, aby na základě nálezu ústavního soudu ohledně zrušení zmíněných amnestií, který byl zveřejněn ve čtvrtek, přezkoumala, zda nebyly naplněny znaky "skutkové podstaty trestného činu souvisejícího s podezřením ze zneužívání pravomoci veřejného činitele".

Sporné amnestie ohledně zavlečení syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče do ciziny v roce 1995, stejně jako ohledně zmařeného referenda o vstupu země do NATO a o přímé volbě prezidenta zrušil slovenský parlament letos v dubnu. Tento dlouho očekávaný krok následně potvrdil ústavní soud.

Amnestie znemožňovaly vyšetření únosu. Slovenské soudy po jejich zrušení již tento případ otevřely, stejně jako kauzu zmařeného referenda.

"Amnestie nebyly zrušeny, amnestie jsou nadále platné. (...) Ústavní soud se mýlí. Mýlí se parlament. Mýlí se vláda," uvedl Mečiar 10. června. Bývalý trojnásobný premiér tehdy ústavní soud za jeho rozhodnutí ve věci amnestií kritizoval. "Považuji ho za nemocný prvek, když dal za pravdu tomu, čemu nelze dát za pravdu," řekl také Mečiar. Amnestie vydal v době, kdy vykonával i některé prezidentské pravomoci, neboť Slovensko přechodně nemělo hlavu státu. Mečiar se rovněž pustil do prezidenta Andreje Kisky, premiéra Roberta Fica a dalších politiků, kteří zrušení amnestií podpořili. "Boží mlýny melou pomalu a najdou si je. To, co udělali, je v rozporu s ústavou," řekl Mečiar.

Témata:  Vladimír Mečiar Slovensko amnestie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy