reklama

Moskva o Bagdádího smrti informovala už 16. června, zatím o ní ale neposkytla žádné důkazy. Koalice bojující pod vedením USA proti IS opakovaně oznámila, že nemá žádné důkazy o tom, zda je Bagdádí živý nebo mrtvý.

Iráčan, který několik let stál v čele IS, měl být zabit při náletu na jižní předměstí Rakky, kde se právě konala porada vedení IS. Při květnovém ruském náletu byli podle původních zpráv ministerstva obrany zabiti členové vedení IS, asi 30 nižších velitelů a 300 bojovníků. Podle exilové organizace syrských ochránců lidských práv byl ale Bagdádí koncem května ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur, nikoli v Rakce.

Jiné než ruské zdroje ale Bagdádího přítomnost na poradě ani jeho smrt až dosud nepotvrdily. Iránská televize IRIB však nyní zveřejnila fotografie, které mají jeho smrt dokazovat. Stanice uvádí, že Hojjat ol Eslam Ali Shirazi, vysoce postavený příslušník jednotek Quds, tajné složky Íránských revolučních gard operujících v zahraničí, oznámil, že Bagdádí byl skutečně zabit.

„Terorista Bagdádí byl skutečně zlikvidován, není o tom pochyb," tvrdí Ali Shirazi, jehož slova cituje agentura Reuters.

Na stránkách televize se objevily čtyři fotografie. Dvě fotografie zachycují živého Bagdádího, další dvě pak tělo muže, který vypadá jako on. Pravost fotografií ale zatím nikdo jiný nepotvrdil.