reklama

„Pomozte nám, pomozte nám,“ řekl Eliasson na tiskové konferenci na téma rostoucí úrovně kriminality a působení zločineckých sítí ve Švédsku. Eliasson řekl, že v zemi působí přinejmenším 5,000 zločinců rozdělených do zhruba 200 sítí, které působí v celkem 61 no-go zónách, z nichž jsou mnohé obývané velkými počty migrantů.

Policie uvedla, že všechny tyto oblasti monitoruje, 23 označuje za „obzvláště zranitelné“. Nově se na tento nelichotivý seznam dostalo třeba předměstí Göteborgu Tynnered. Tam v poslední době shořelo několik aut a dokonce se tu i střílelo, naposledy na začátku června.

Eliasson varoval, že pokud tento trend přetrvá a trestná činnost se bude stále zvyšovat, pak by se mohla společenská situace ve Švédsku zhoršit. „Pokud chceme současnou společenskou smlouvu uchovat, lidé musí chtít platit daně a zapojovat se do společnosti. Nesmí to zajít dál, musíme tento trend zvrátit," apeluje na úřady. 

Švédské ministerstvo vnitra slíbilo, že najme více policistů, ani to ale nemusí stačit, protože mnohá policejní oddělení se musí vypořádat s hromadnými odchody policistů do civilu – a to zejména v problematických oblastech. Podle zprávy zveřejněné loni asi 80 procent švédských policistů zvažovalo odchod ze služby kvůli násilí namířenému proti nim a špatnému financování.

Kvůli nedostatku zaměstnanců už musela být uzavřena poslední policejní stanice ve městě Kista na předměstí Stockholmu. Magnus Ranstorp, odborník na terorismus, varuje, že uzavření dalších stanic by bylo „katastrofální“ a volá naopak po otevření nových policejních služeben.

V Rinkeby, jedné z nejvíce nechvalně proslulých oblasti ve Stockholmu, se úřady snažily vybudovat novou policejní stanici. Vláda ale s ohledem na bezpečnostní problémy nebyla schopna zajistit dodavatele stavebních prací, aby mohla být stanice dokončena. Lidé se totiž obávali, že budou terčem útoků.